info@firaindilletres.cat
Notícies

Segona edició del Premi Llucieta Canyà de crítica literària en el marc de la Fira Indilletres

Dissabte 6 de juny, en el marc de la tercera edició de la Fira Indilletres que es farà a la plaça del Castell de la Bisbal els dies 6 i 7 de juny, es lliurarà el segon Premi Llucieta Canyà de crítica literària. Conscients que en tot l’àmbit lingüístic dels Països Catalans costaria de trobar un guardó destinat a premiar una crítica sobre una obra publicada recentment, l’any passat l’Associació Indilletres va decidir convocar el Premi Llucieta Canyà de crítica literària. Enguany, es convoca per segona vegada. El jurat escollirà la crítica guanyadora entre les que s’hagin publicat a la premsa (tant en paper com en mitjans digitals) entre el juny del 2019 i l’abril del 2020. Cal entendre per crítica qualsevol text que faci referència a una obra o a un conjunt d’obres d’un autor.

L’acte de lliurament serà el 6 de juny a les a les 12’45 h a la Sala Capitular del Castell de la Bisbal. Tot seguit Ma Àngels Cabré farà una conferència sobre l’escriptora empordanesa, una de les autores de què parla al llibre El llarg viatge de les dones. Feminisme a Catalunya.

Si bé el jurat estarà format per membres de l’associació Indilletres, tothom qui ho vulgui pot fer arribar propostes de crítiques literàries a través del correu electrònic ‘indilletres@gmail.com’. El premi està dotat en 500 euros. El guanyador de la primera edició va ser Pere Antoni Pons, escriptor, periodista i crític del suplement de llibres ‘Ara Llegim’ per la ressenya publicada al diari Ara el 3 de novembre de 2018 sobre l’obra de Joseph Conrad La línia de l’ombra, traduïda per Marta Bes Oliva i editada per L’Avenç.

Indilletres defensa que una bona crítica literària pot ajudar a millorar la feina dels autors i de les editorials, pot enfortir la literatura en català i pot donar eines tant als llibreters com als lectors i, per tant, pot contribuir a millorar l’ecosistema cultural. Tot i això, avui, la impossible  professionalització dels crítics literaris, la manca d’espai a la premsa escrita i la proliferació de blocs personals poden fomentar l’amateurisme d’un gènere que, quan es practica en bones condicions, serveix per destriar entre la gran quantitat de llibres que s’editen.

El Premi Llucieta Canyà de crítica literària vol retre homenatge a l’autora bisbalenca. Referent d’escriptores com Mercè Rodoreda, que la va entrevistar, Llucieta Canyà va ser una de les primeres autores a escriure sobre la situació de la dona, amb obres reconegudes com L’etern femení. Per a aquest 2020 està previst que en el Teatre Nacional de Catalunya es representi L’estudiant de Girona, segurament una de les millors obres de teatre que va escriure aquesta escriptora.

Qui va ser Llucieta Canyà?
Llucieta Canyà i Martí va néixer a la Bisbal d’Empordà el 1901 i va morir a Barcelona el 1980. Amb poc més de 20 anys va començar a col·laborar en mitjans com La Veu de Catalunya, on va tenir una secció diària  titulada “Món femení”. També va col·laborar en publicacions com Joventut catalana o D’Ací i d’Allà. Escrivia sempre des d’una perspectiva de gènere. Tenia grans dots comunicatius que va aprofitar per fer conferències arreu i que li van donar una gran popularitat . El 1929 va publicar el poemari Mare, l’obra Caixa de núvia (1933) i L’etern femení (1934), prologada per Josep Maria de Sagarra, i que va merèixer sis reedicions, la darrera el 1957. El 1936 va publicar la comèdia L’estudiant de Girona, dedicada al seu primer marit Miquel Poal, periodista, crític i autor teatral, novel·lista i assagista, autor de llibres sobre feminisme, que havia mort poc abans. Casada de nou amb Santiago Manresa va viure un temps a Reus, ja en ple franquisme, on va mirar de continuar escrivint i col·laborant amb publicacions com Diario Español o el Setmanari Reus i amb entitats com el Centre de Lectura. El 1954 va publicar la comèdia L’amor té cops amagats, representada al Romea, i el 1957 va editar L’etern masculí, també prologada per Josep Maria de Sagarra.

You might be interested in …