info@firaindilletres.cat

Premi LLucieta Canyà – Edició 2021

Tercer premi Llucieta Canyà de crítica literària

Autora: Marina Porras

Títol: Nenes, Sally Rooney diu que ens casem

Mitjà de comunicació: mitjà digital El Tribú

Data publicació: 22 setembre de 2021

Text guanyador

La Marina Porras analitza el fenomen Sally Rooney, tot un èxit de vendes a nivell mundial. Comercialment parlem d’un fenomen de masses amb milions d’exemplars venuts, però, entrant en detalls, aquesta crítica ens defineix el seu èxit com el triomf de la convenció. Res de nou a l’horitzó: Personatges estereotipats, històries banals, conservadorisme ideològic, cap novetat ni transgressió.

A través dels seus personatges ressegueix les inquietuds i els desitjos de canvi i de llibertat que tota persona ha experimentat en una etapa molt concreta de la seva vida. Tot queda en un no-res a mesura que el temps avança. Els personatges, com les persones, acaben claudicant, conformistes, davant dels seus anhels de canvi. Fins i tot Sally Rooney té clar que ella mateixa no té un discurs prou potent ni transgressor com el que varen tenir els grans autors i que no es troba, ni de bon tros, a la seva alçada literària… però, tot i així, …. enganxa.

El jurat, format pels membres d’Indilletres, volem destacar de la ressenya de Marina Porras la seva habilitat per lligar el llibre amb la vida, per interpretar-la i incardinar-la en l’ara, pel seu efectisme i brillantor, per la seva intuïció literària, per detectar, a partir de la novel·la de Rooney, el moment actual de canvi que sembla dur-nos al final de moltes expectatives creades entorn d’un futur que mai no es concreta i ignorant un passat sense el qual no es pot bastir una idea creïble de futur.

De la crítica finalista, de Julià Guillamon, en valorem l’amplitud de coneixement de l’obra de Guillem Frontera i la capacitat d’anàlisi i de síntesi.