info@firaindilletres.cat
Notícies

Indilletres atorga el Premi Llucieta Canyà de crítica literària publicada a Pere Antoni Pons

El primer premi Llucieta Cartanyà de crítica literària ha sigut per a Pere Antoni Pons, escriptor, periodista i crític del suplement de llibres ‘Ara Llegim’. La fira Indilletres de la Bisbal d’Empordà, que se celebra aquest cap de setmana, li ha atorgat el guardó per l’article ‘Un díptic sobre l’edat’, publicat al diari ARA el 3 de novembre del 2018 sobre l’obra de Joseph Conrad La línia d’ombra, traduïda per Marta Bes Oliva i editada per L’Avenç. El premi, dotat amb 500 euros, s’ha lliurat el dissabte 1 de juny en el marc de la fira que porta a la Bisbal unes 25 editorials independents i diverses activitats literàries.

La crítica ha sigut escollida entre una cinquantena de ressenyes publicades en mitjans tradicionals en paper (revistes i diaris) i en mitjans digitals entre el mes de juny del 2018 i el 15 de maig del 2019. El jurat són els membres de l’Associació Indilletres, formada per Marta Turró, Marià Sais, Anna Alabau, Anna Llenas, Sanjosex, Dolors Figueres, Natàlia Carbonell, Xavier Cortadellas i Judit Pujadó. El jurat ha lamentat les condicions de la crítica avui, «la difícil professionalització dels crítics literaris», «la manca d’espai a la premsa escrita i la proliferació de blocs personals poden fomentar l’amateurisme d’un gènere que, quan es practica en bones condicions, ha de servir per destriar d’entre la gran quantitat de llibres que s’editen». Així ho ha defensat Xavier Cortadellas, membre organitzador de la fira: «Considerem que la bona crítica literària pot ajudar a millorar la feina de les editorials, a enfortir la literatura en català i a donar eines tant als llibreters com als lectors. Pot contribuir, per tant, a millorar l’ecosistema cultural”.

Una de les novetats de la fira de llibres Indilletres d’enguany ha estat que es va posar en marxa el Premi Llucieta Canyà a la Crítica Literària, en honor a l’escriptora bisbalenca. Referent d’escriptores com Mercè Rodoreda, que la va entrevistar, Canyà va ser una de les primeres autores a escriure sobre la situació de la dona, amb obres reconegudes com L’etern femení. El guardó vol premiar una crítica literària ja publicada i escrita en llengua catalana.

You might be interested in …