Debat: Ventura Ametller, escriptor empordanès

Data: 03 Juny a les 16:00
Espai: Ajuntament - Sala de Reunions

Commemorem els 10 anys de la mort de l’escriptor Ventura Ametller. L’autor de la Summa kaòtica i de la Resta Kaòtica va escriure també poesia, assaig i narrativa. 

Hi intervenen Blanca Codina, Marta Puigventós i Adrià Pujol. 

Ventura Ametller, una aproximació biogràfica
Bonaventura Clavaguera (Ventura Ametller) va néixer  a Pals l'any 1933, fill d'una família de negociants de bestiar, va estudiar a Figueres, on de seguida va destacar pel seu interès per la lectura i el coneixement, i la seva afició per les ciències naturals. Aquestes dues inquietuds van esser constants en la seva trajectòria professional i personal, i ambdues les va conrear amb èxit al llarg de la seva vida. Va estudiar veterinària a Saragossa i París, i posteriorment va exercir a Pals fins l'any 1967, en  què per motius professionals es va establir a Mataró on va treballar de veterinari d’escorxador fins a la seva jubilació.

Sens dubte, però, la vessant més destacable de la figura de Bonaventura Clavaguera Clavaguera és la creació literària, que va iniciar als anys cinquanta, amb el pseudònim de Ventura Ametller, amb la publicació del seu primer llibre Teoria general de l'universalisme.

Lector incansable, va descobrir la prosa de la mà del gran amic Josep Pla, amb qui va compartir hores de conversa a Llofriu, àpats a can Mercader i moments d'exaltació al Pedró de Pals. No en va, el veterinari-escriptor Clavaguera apareix sovint a l’Obra Completa de Josep Pla, ja sigui per destacar les habilitats culinàries de la seva dona, com per elogiar la conversa intel·ligent i lúcida i la qualitat de la seva escriptura.

Escriptor de versos des de molt jovenet, fou amb el seu admirat Salvador Espriu amb qui s'inicià en la poesia, d’aquesta relació se’n conserva un curiós epistolari i el pseudònim que des de llavors el va acompanyar.

Diversos llibres publicats de prosa, poesia, filosofia, assaig, articles, distincions i premis diversos, configuren una carrera literària singular que, junt amb moltes obres encara inèdites completen una obra literària de gran riquesa estilística. Cal destacar especialment la novel.la Summa Kaòtica, on l'autor descriu, amb un realisme màgic, impregnat de referents surrealistes, la vida del poble de Pals vista per un nen, en els obscurs anys d'una postguerra recreada en un entorn medieval Publicada al 1986 representa l’obra cabdal del autor que  va ser reeditada juntament amb la segona part; Resta Kaòtica, al gener de 2008, pocs mesos abans de la seva mort el dia 18 de juliol del mateix any a Mataró.

Tot i ser un escriptor prolífic, Bonaventura Clavaguera (Ventura Ametller) continua essent encara un gran desconegut, la seva obra;  poesia, assaig, novel·la, encara parcialment inèdita configura una gran producció literària, que poc a poc la seva família i amics treballen perquè vegi la llum. En aquets sentit a l’any 2016, coincidint amb el trentè aniversari de la publicació de Summa Kaòtica, la comissió Ventura Ametller i  Òmnium cultural Mataró, amb la col·laboració dels ajuntaments de Mataró i de Pals, va programar un seguit d’actes per reivindicar-lo donar-lo a conèixer i  iniciar la publicació de la seva obra inèdita.

Marta Puigventós Pons. Nascuda a Mataró i llicenciada en filologia catalana per la Universitat de Barcelona. Professora de llengua i literatura des del 1992. Correctora de la Resta Kaòtica de Ventura Ametller, amb motiu de la reedició de la Summa Kaòtica i  de la publicació per primera vegada de la Resta. L’any 2016, juntament amb el poeta Joan Carles González-Pujalte, va participar en la tria de poemes de Ventura Ametller que més tard veurien la llum en l’Antologia d’emergència  publicadaper Adia edicions.

Adrià Pujol Cruells (Begur, 1974) és antropòleg i escriptor. Actualment s’encarrega de la museografia del Museu d'Etnologia de Barcelona, tasca que compagina amb la docència. Escriu en diversos mitjans i ha traduït obres de Claude Lévi‐Strauss, Louis Calaferte i Georges Perec. D’aquest últim ha traduït per a L’Avenç (2017) la novel·la La disparition, amb el títol de L’Eclipsi, el monument lingüístic amb la trava de no usar la lletra A en les més de 70.000 paraules del text. Del 2017 és també La carpeta és blava (laBreu, 2017). El 2016 va ser l’escriptor convidat a L’Avenç amb els seus relats mensuals “Els barcelonins”, que han estat la llavor literària d’aquest llibre.

La Blanca Codina Clavaguera ( Mataró, 3 de desembre 1998) es neta de Ventura Ametller, tot i que només va poder compartir amb el seu avi el primers deu anys de la seva vida, la seva relació va ser intensa i la seva forta influència li va despertar l’interès per redescobrir-lo de més gran  a través de la seva obra. Amb només setze anys va llegir la Summa Kaòtica i de seguida es va sentir fascinada pel petit Anamorphus i les seves aventures per l’Empordà. Aquesta atracció pel mon d’Anamorphus li va despertar  l’interès en localitzar  els indrets en que transcorria  la novel.la.  D’aquesta manera va ser com va dedicar-se a la recerca de les cases, els pobles i els paratges on se situa l’acció de la Summa Kaòtica i els va geolocalitzar en un  suport Google on el lector pot trobar les referències de tots els espais citats en la novel.la. Actualment la Blanca estudia arquitectura i escriu poesia.  

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies